Cozinhas Afetivas

Werkeloosheid en een gebrek aan sociale bijstand van regeringswege hebben Brazilië helaas weer op de hongerkaart geplaatst van de Verenigde Naties. Bijna 15% van de beroepsbevolking is werkeloos en 19 miljoen mensen lijden honger. De extreme armoede is toegenomen. We zien het van dichtbij in de arme gemeenschappen in de buurt van de woning van Rover en Eliana.

Overleg met de kokkinnen
Groenten snijden
Vis klaarmaken
Even een sausje klaarmaken
Vis, rijst en groentes, meestal het zaterdagmenu in de Cozinha Afetiva
De harde werkers
De moeders wachtend op een pakket
Blij met de maaltijden
Voedeselpakketten als noodhulp
Voedselpakket tijdens de Corona pandemie
Voedselpakket zeer welkom
Vuilnis wordt opgehaald
Vuilnis wordt weggebracht met de truck
Vis schoonmaken
Even genieten
Enkele dames van de gaarkeuken

Eind april 2021 werd gestart met een gaarkeuken in de Eco Oca, de Cozinhas Afetivas. Tijdens de Corona pandemie hebben we met regelmaat een zestigtal voedselpakketten uitgedeeld. Inmiddels zijn we van strategie veranderd en zijn we een gemeenschappelijke gaarkeuken gestart in de Eco Oca. Om een begin te maken mochten we rekenen op een aantal donaties: een industrieel fornuis, gasfles, diepvrieskast, grote pannen en overig keukengerei en verpakkingen. Drie dagen per week maken voornamelijk vrouwen uit de wijk 150 tot 200 maaltijden klaar. Er zijn zo’n 20 vrijwilligers bij betrokken, die zelf ook de maaltijden hard nodig hebben. Voor hun inzet krijgen zij extra een flink voedselpakket per maand. De vrouwen hebben een rooster gemaakt van wie een maaltijd krijgt. Uiteindelijk weten zij het beste waar de nood het hoogst is. De mensen ontvangen de maaltijden bij de Eco Oca en nemen die mee naar huis. Als tegenprestatie brengen zij afval van huis mee dat in aanmerking komt voor recycling: karton, plastic, glas, blik... Een vereniging van recyclers komt dit eens per week ophalen met een oude truck die met financiële ondersteuning van Amigos do Brasil de broodnodige vier nieuwe banden heeft gekregen. Zo steunt de ene mens de ander in een netwerk van solidaire economie.

Er wordt met het grootste plezier en ook met kunde lekker gekookt. Daarom heet het project “Cozinhas Afetivas”, keuken met liefde. Voor iedereen is er wel een taak: de schoonmaak van de Eco Oca, wassen en snijden van de groentes, vis schoonmaken, kip kruiden, koken, afwassen, inpakken van de maaltijden, distributie en ook de moestuin bijhouden. Het project geeft gemeenschapszin en vooral ervaren de mensen dat men zelf de kracht heeft om de werkelijkheid het hoofd te bieden en te veranderen. De dames lijken het bovendien heerlijk te vinden even weg te zijn uit hun vaak kleine behuizing en uit de buurt van man en kinderen. Al met al een feministische bevrijding die beslist nieuwe wegen zal openen in het leven van deze vrouwen en ook van de gemeenschap.