KEUKEN MET LIEFDE

COZINHAS AFETIVAS”

Werkeloosheid en een gebrek aan sociale bijstand van regeringswege hebben Brazilië helaas weer op de hongerkaart geplaatst van de Verenigde Naties. Bijna 15% van de beroepsbevolking is werkeloos en 19 miljoen mensen lijden honger. De extreme armoede is toegenomen. We zien het van dichtbij in de arme gemeenschappen in de buurt van onze woning.

Tijdens de pandemie hebben we met regelmaat een zestigtal voedselpakketten uitgedeeld. Sinds april dit jaar zijn we van strategie veranderd en zijn we een gemeenschappelijke gaarkeuken gestart in de Eco-Oca. Om een begin te maken mochten we rekenen op een aantal donaties: een industriëel fornuis, gasfles, diepvrieskast, grote pannen en overig keukengerei en verpakkingen. Drie dagen per week maken voornamelijk vrouwen uit de wijk 150 tot 200 maaltijden klaar. Er zijn zo’n 20 vrijwilligers bij betrokken, die zelf ook de maaltijden hard nodig hebben. Voor hun inzet krijgen zij extra een flink voedselpakket per maand. De vrouwen hebben een rooster gemaakt van wie een maaltijd krijgt. Uiteindelijk weten zij het beste wie de grootste hongersnood lijdt. De mensen ontvangen de maaltijden bij de Eco-Oca en nemen die mee naar huis. Als tegenprestatie brengen zij afval van huis mee die in aanmerking komt voor recicling: karton, plastic, glas, blik... Een vereniging van reciclers komt dit eens per week ophalen. Zo steunt de ene arme mens de ander in een netwerk van solidaire economie.

Er wordt met het grootste plezier en ook met kunde lekker gekookt. Daarom heet het Project “cozinha afetiva”, keuken met liefde. Voor iedereen is er wel een taak: de schoonmaak van de Eco-Oca, wassen en snijden van de groentes, vis schoonmaken, kip kruiden, koken, afwassen, inpakken van de maaltijden, distributie en ook de moestuin bijhouden. Het project geeft gemeenschapszin en vooral ervaren de mensen dat men zelf de kracht heeft om de werkelijkheid het hoofd te bieden en te veranderen. Eerlijk gezegd merk ik ook, dat de dames het heerlijk vinden even weg te zijn uit hun vaak kleine behuizing en uit de buurt van man en kinderen. Al met al een feministische bevrijding die beslist nieuwe wegen zal openen in het leven van deze vrouwen en ook van de gemeenschap.